How-to beginnen met de moestuin

moestuin

Je bent er uit en je hebt besloten aan de slag te willen gaan in je moestuin om je eigen groenten te kweken. Heb je hier ruimte voor in je tuin, maar weet je niet hoe je het ontwerpen en aanleggen van een moestuin moet aanpakken? In deze how-to helpen we je graag op weg!

Ontwerpen moestuin

Bij het ontwerpen van je moestuin zijn voldoende zon, licht en lucht heel belangrijk. Veel zon is ideaal, denk hierbij aan 6-8uur. Beschutting is ook belangrijk. Dit betekent niet dat er geen wind mag zijn maar door de zuidkant van je moestuin open te houden en de noordkant te beschutten laat je de moestuin van zo veel mogelijk zon en warme lucht profiteren. 

Groenetuinier tip: Schilder de schutting of muur in een lichte kleur, waardoor de zon wordt weerkaatst. Meer licht voor je moestuin!

Goed nieuws voor iedereen die misschien geen zonnige tuin of balkon heeft: er zijn uitzonderingen op de zonaanbidders. Groenten die het bijvoorbeeld goed doen in halfschaduw (3-6uur per dag) zijn onder andere sla, spinazie, rucola, snijbiet, biet, worteltjes en mosterdblad. 

Wat zijn handige tools die je kunnen helpen?

  1. Handschoenen: Investeer in stevige, duurzame handschoenen gemaakt van materialen zoals leer of rubber. Deze beschermen je handen tegen vuil, scherpe randen en eventuele stekels tijdens het werken in de moestuin.
  2. Selecteer zorgvuldig de groentezaadjes die je wilt planten, afhankelijk van de beschikbare ruimte en het klimaat in jouw regio. Zorg ervoor dat je rekening houdt met de groeicondities, zoals zonlicht en waterbehoefte.
  3. Plantenschepje: Een plantenschepje is handig bij het verplanten van zaailingen en het graven van plantgaten. Kies er een met een scherpe rand voor het gemakkelijk doorbreken van de grond.
  4. Moestuingrond: Hoogwaardige moestuingrond is essentieel voor een gezonde groei van je gewassen. Kies voor de organische mix die rijk is aan voedingsstoffen en goed draineert. Overweeg het gebruik van compost om de bodemvruchtbaarheid te verhogen.

De moestuin hoeft niet groot te zijn

Misschien ook wel goed om te weten, je hebt niet zeeën aan ruimte nodig om je eigen groeten kruiden te verbouwen. Je kan klein beginnen met een fijne moestuin op slechts 1 vierkante meter. Je kan zelfs al beginnen door je moestuin in potten aan te leggen. Begin klein, houd het overzichtelijk en hou je planten goed in de gaten of ze niet toch wat meer ruimte nodig hebben. En als alles goed gaat kan je je moestuin altijd nog uitbreiden!

Welke grond kan je het best gebruiken voor je moestuin?

Wij adviseren een laag van circa tien centimeter moestuingrond boven op de bestaande tuingrond te plaatsen. Moestuingrond bevat essentiële voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor en kalium, evenals sporenelementen die essentieel zijn voor de gezonde groei van planten. Een goede moestuingrond heeft een uitgebalanceerde textuur met de juiste verhouding van zand, klei en organisch materiaal. Dit zorgt voor een goede waterafvoer, beluchting van de wortels en voorkomt dat de grond te compact wordt.

Wanneer begin je met je moestuin?

Het is verstandig om te beginnen met je moestuin na de vorstperiode in het voorjaar. Het maakt ook niet uit of je begint met zaden of jonge plantjes in je moestuin. Er is natuurlijk wel een verschil en dat is je met jonge plantjes eerder resultaat zult zien. De exacte zaai of plant maanden van de groenten zijn altijd te vinden om de etiketten van de plantjes! 

Het aanleggen

Er wordt veel gedacht dat het aanleggen van je moestuin lastig kan zijn, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Als je op de volgende punten let kan het niet meer mis gaan. Kies voor een goede plek in je tuin of balkon en zorg voor geschikte grond. Vervolgens kan je beginnen met het planten van je groentezaden en fruit zaaien of planten en dan is het wachten tot het groeit! Vergeet natuurlijk niet om de planten of en toe water te geven. 

Een checklist aan benodigdheden

✅Stuk grond in de tuin, op een beschutte plek met minimaal 6uur zon.

✅Boven op de tuingrond een laag van minimaal 10 centimeter met moestuingrond.

✅De groente-, fruit en kruidenzaden of plantjes.

✅Een spade om de aarde mee te spitten

✅Een hak of schoffel voor het verwijderen van het onkruid

✅Een gieter of tuinslang voor het bewateren van je moestuin

✅Een plantenschepje om de zaden of planten te kunnen planten

✅Een fijn setje tuinhandschoenen

Kijk ook eens naar onze andere blogs?